Druge sorte

Malvazija je poleg Refoška od nekdaj prisotna v koprskem vinorodnem okolišu. To je hkrati tudi glavna bela sorta na celotnem istrskem polotoku. Kakovost malvazij, ki jih danes znajo pridelati naši kletarji navdušuje in čeprav je koprski vinorodni okoliš poznan in priznani kot okoliš za rdeča vina, pa morda prav tradicionalna bela sorta malvazija, kot toplo, sončno vino najbolj odraža in izraža mediteranski značaj tega okoliša.

Istrska malvazija daje ob normalni zrelosti in primernem kletarjenu zelo prijetna, dišeča in polna vina. V izbranih letnikih brez težav doseže tudi 15 ali celo več vol% alkohola. Takšna malvazija predstavlja odlično osnovo za večletno zorenje in žlahtnenje do posebnih kakovosti.

Malvazijo dobimo tudi kot predikatno vino poznih trgatev ali v družbi z ostalimi sortami kot peneče vino.

Muškat se je v zadnjih letih vrnil v koprski vinorodni okoliš, kjer je bil v prejšnjih časih sicer vedno prisoten. Vroče primorsko sonce, pod katerim dozoreva, mu ob pozornem kletarjenju podari bogat in izrazit vonj ter polno telo in s tem tudi značaj. Muškat v Istri pogosto srečamo tudi kot suho vino, ki ga namesto neprevretega sladkorja izpolnjuje in zaokroža bogato telo in visok alkohol. Izredne kakovosti takšnega muškata vinogradniki pridelajo s sušenjem grozdja.

Merlot in Cabernet sta dve rdeči vini svetovnega formata, ki sta v koprskem vinorodnem okolišu našli prave pogoje za razvoj do najvišjih kakovosti. Posebej cabernet sauvignoni ne dozori nikjer tako dobro kot prav v tem okolišu. Lahko bi temu rekli primerjalna prednost, s katero koprski vinorodni okoliša lahko nastopa v svetovni konkurenci. Obe sorti sta močno prisotni že iz časov velike obnove v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Merlot in cabernet se pojavljata kot sortno vino in v različnih rdečih zvrsteh.

Sortni izbor za vinorodni okoliš Slovenske Istre določa, da so poleg opisanih sort med belimi priporočene ali dovoljene še Chardonnay, Sauvignon ter Beli in Sivi Pinot, med rdečimi pa Shyraz, Gamay ter stari avtohoni sorti Cipro in Maločrn.